cestovní kancelář Grand Afrika

středa 3. prosince 2014

Ebola – hrozba, nebo mediální bublina?

Média nás v poslední době doslova bombardovala informacemi o epidemii eboly. Je tento virus opravdu tolik nebezpečný pro turisty, kteří cestují do Afriky? Než si na tuto otázku odpovíme, je třeba zmínit několik skutečností.
 
Toto onemocnění bylo epidemiologicky lokalizováno ve třech zemích západní Afriky – Guineji, Sierra Leone a Libérii. Žádná z těchto zemí nepaří mezi turistické destinace. Navíc, pokud měříme prosté vzdálenosti, tak ohnisko eboly je blíž například Madridu, Paříži, ale i Londýnu než většině turistických destinací na východě a jihu Afriky. Další skutečností je míra rizika. Turisté, kteří do Afriky cestují, navštěvují vesměs oblasti, které jsou na turisty připravené, a to včetně hygienických podmínek.
Riziko přenosu viru eboly navíc existuje pouze tehdy, pokud osoba přišla do přímého styku s tělesnými tekutinami živé či zemřelé nakažené osoby. Je tedy možná pouze nákaza z krve, sekretů, zvratků a dalších tělních tekutin. Ebola se nešíří vzduchem, protože tento vir není příliš odolný a na vzduchu rychle hyne. Riziko nákazy na ulici nebo ve veřejné dopravě, například ve srovnání s chřipkou, je minimální. Infekční jsou pouze nemocní v pokročilém stadiu nemoci, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu rozhodně cestování ani jiný pohyb na veřejných místech jednoduše nezvládají. Jak to, že se tedy ebola šíří a nakazili se jí i Evropané a Američané?
Zdravotníci, kteří působí v postižených regionech a jsou v každodenním úzkém kontaktu s postiženými v pokročilém stadiu nemoci, bohužel nesou riziko nákazy. Podobně příbuzní pacientů, kteří o ně denně pečují. Turisté ale logicky nemají mnoho šancí s nakaženým takto přijít do styku. Panika, která ebolu provází, není tedy příliš opodstatněná. Nechci epidemii eboly nijak bagatelizovat, ale v desetimilionovém Česku ročně zemře kolem dvou tisíc lidí na chřipku. To vše v kontrastu se čtyřmi tisícovkami obyvatel převážně tří (velmi specifických zemí) západní Afriky, kteří se doposud stali obětí epidemie eboly. A to má Afrika více než miliardu obyvatel a třikrát větší rozlohu než celá Evropa…

 Ohnisko vzniku eboly ukazující vzdálenost od východu a jihu Afriky


Převzato z článku pro Travel Trade Gazette (publikováno listopad 2014 )

Žádné komentáře:

Okomentovat